Kuchyňa nie je len priestorom na prípravu jedál

Viete na čo je potrebné myslieť pri výbere a zariaďovaní kuchyne? Po akej kuchyni túžite?
Kuchyňu môžeme pokojne nazvať aj srdcom domácnosti, pretože okrem prípravy a varenia jedla, sa v nej často stretá v priebehu dňa celá rodina. Je to miestnosť, na ktorú sú kladené vysoké hygienické a tiež ergonomické požiadavky. Nakoľko v kuchyni trávime podstatne veľa času, musí byť jej zariadenie praktické a ľahko dosiahnuteľné. Každý pohyb navyše sa stáva zbytočnou stratou času.

Firmy 1-9 z 9

Videá pre tému: Kuchyňaviac videí


V kuchyni sa musí nachádzať sporák, chladnička, umývadlo s teplou a studenou vodou, drez, dostatok pracovnej plochy a skriniek, v ktorých nájdu miesto všetky potrebné hrnce, taniere a ďalšie kuchynské náradie. V modernej kuchyni dnes už nechýbajú ani rôzne typy rúr, či už teplovzdušných alebo mirkrovlnných, umývačka riadu a rôzne roboty, uľahčujúce každodennú rutinnú prácu.

Dôležitý je kuchyňu výber kuchynskej linky

Naše rady: Kuchynská linka musí byť v prvom rade kvalitná. Odporúčaná hrúbka jej korpusu  a tiež dvierok je 18 mm. Kuchyňa tak bude nielen dobre vyzerať, ale bude mať aj svoju pevnosť a dobre odolávať zaťaženiu pri práci pántov a celému kovaniu.

Pri výbere skriniek so skleneným presklením dbajte na to, aby bolo presklenie zasunuté v polodrážke a ošetrené na spojoch silikónom a nie uchytené háčikmi. Takéto sklo sa vám rýchlo uvoľní a do drážok rýchlo nasadajú nečistoty s mastnotou.

Pokiaľ je osoba, pracujúca v kuchyni, priemerného vzrastu, postačuje jej výška pracovnej plochy cca 90 cm a ideálna výška drezu je 110 cm. Pokiaľ je osoba vyššia, treba výšku pracovnej plochy prispôsobiť jej telesnej výške. Všeobecne platí, že ak sa postavíte k linke a ohnete ruky v lakťoch do pravého uhla, mali by sa vaše dlane nachádzať  vo výške 10 cm od povrchu linky.

ČlánkyViac článkov >>

  • Ideálne usporiadanie kuchyne

    Ideálne usporiadanie kuchyne

    Podobne ako pri zariaďovaní iných miestností aj v kuchyni sa riadime osvedčenými pravidlami. Podľa odborných štúdií môžeme kuchyňu rozdeliť na tri zóny - zónu skladovania potravín (chladnička, mraznička, špajza), zónu varenia...

  • Čo s digestorovým prívodom?

    Čo s digestorovým prívodom?

    V novostavbách alebo holobytoch sa často stretávam s požiadavkou ako vhodne zakrytovať nevkusné prívody odsávacieho potrubia do digestoru. Obostavba zo sadrokartónu je ideálnym riešením.

  • Optické zväčšenie malej kuchyne

    Optické zväčšenie malej kuchyne

    Veľkou chybou je myslieť si, že nezáleží na farbe, ktorou malú kuchyňu vymaľujete. V našich končinách sa traduje, že ak chceme miestnosť zväčšiť, nesmieme použiť nič iné, než bielu farbu. Tiež máte ten pocit? Opäť omyl.

  • Rohové kuchynské linky pre malé kuchyne

    Rohové kuchynské linky pre malé kuchyne

    Priestranná kuchyňa zvyčajne nespôsobuje žiadne problémy týkajúce sa usporiadania a rozmiestnenia nábytku, pretože je možné v nej umiestniť všetko čo potrebujete a dokonca viac než to.

  • Maximálna dynamika v kuchyni pomocou čiernej a bielej

    Maximálna dynamika v kuchyni pomocou čiernej a bielej

    Dizajnéri a návrhári kuchýň majú sklon vyberať si čiernu farbu ako akcent pracovnej plochy kuchynskej dosky aj jedálenského stola v kuchyni, ktorej dominuje biela.

  •