Sen o kuchyni na vlastnej záhrade, kde môžeme pri peknom počasí pripravovať kulinárske špeciality s vôňou a chuťami, aké by sme vo vnútri obydlia nikdy nedosiahli už mnohí z nás pretavili do skutočnosti. Pre tých, ktorí sa k takémuto činu chystajú, máme pripravený návod  na stavbu murovaného záhradného grilu s krbom a s udiarňou priamo v komíne, ako bonusom.

 

Prečo stavať murovaný gril alebo krb svojpomocne? Hotové neprenosné záhradné krby ponúkajú predajcovia za rôzne ceny, ktoré začínajú zhruba na 180 €. Buď ako ľahkú stavebnú skladačku, alebo úplne hotové. Vlastnú stavbu krbu však môžete dotvárať podľa vlastných predstáv, ako stavba bude jedinečná a materiál vás vyjde približne dvakrát lacnejšie, ako pri stavbe, objednanej u špecializovanej firmy. Nebude to však menej, ako 300€. Prečo? Pretože lacné krby „skladačky“ z obchodu vám nikdy neposkytnú taký komfort, ako krb na mieru. Krb s udiarňou a prípravnou plochou, ktorá veľkosťou zodpovedá pracovnej doske kuchynskej linky, alebo taký, aby ladil s ďalšími záhradnými stavbami, vyžaduje naozaj stavbu na mieru. Kto si však trúfne postaviť krb svojpomocne, ušetrí.

 

 

Plánujeme

 

Predovšetkým krb umiestňujeme vzhľadom na svetové strany a smer vetra tak, aby zadná časť smerovala na sever alebo západ. Vyberáme materiál, ktorý odolá vysokým teplotám. Krb sa stavia na spevnený základ, najlepšie na betónovú dosku s hrúbkou 15 centimetrov na štrkovom podklade.

 

Základy

 

Murovaný záhradný grilPre pevný záhradný murovaný gril či kozub je vhodné vykopať jamu do nezamŕzajúcej hĺbky (podľa oblasti asi 60-80 cm), vysypať ju štrkom (nahradzujúcim drenáž) a na ňom vybetónovať základovú dosku alebo základový rám. Dôležité je, aby v mieste nezostávala voda. Ak to podceníme, môže mráz s celou stavbou pohybovať a tým ju poškodiť. Murujeme na betónovú dosku či rám buď priamo, alebo položíme izoláciu, podobne ako pri stavbe domu.

 

Dostatočné vnútorné rozmery bežného pevného záhradného krbu sú 70x50x50 cm (šírka, hĺbka, výška).

 

Materiál

 

Na murovanie vonkajších krbov a grilov zvyčajne nepoužívame obyčajné pálené tehly (pretože majú póry, do ktorých sa môže dostať voda, ktorá ich poškodí, keď zamrzne), ale hladké, nenasiakavé, mrazuvzdorné tzv. lícové tehly. Vhodné sú aj vápennopieskové tehly. Ak však na stavbu použijeme biele vápennopieskové tehly (ktoré vyzerajú naozaj veľmi efektne), musíme časti, ktoré prídu do styku s vysokou teplotou, vymurovať šamotovými tehlami. Biele tehly by sa totiž žiarom rozpadli.

 

Lícové tehly sú síce drahšie ako klasické, ale vďaka hladkému povrchu už nemusíme robiť žiadnu konečnú úpravu. Na lícové tehly používame špeciálnu maltu, ktorá neobsahuje vápno. Na spájanie šamotových tehál tiež nepoužívame bežnú maltu, ale špeciálnu šamotovú zmes, ktorá sa predáva ako sypká hmota a riedime ju vodou.

 

Na škárovanie použijeme škárovaciu maltu, ktorá po vyhladení vytvorí hladký jednoliaty povrch, pričom dbáme, aby spárovanie bolo precízne, do stavby sa nesmie dostať voda.

 

Murujeme

 

Murovaný záhradný grilPrvý rad tehál musí presne kopírovať pôdorys krbu. Ďalšie rady staviame na ňu, pričom medzi tehly kladieme kovový drôt, aby boli škáry rovnaké a pravidelné. Vnútri krbu vymurujeme samotné ohnisko zo šamotových tehál, ktoré odolávajú vysokým teplotám. Nesmieme však zabudnúť pridávať do malty v pomere 1 : 1 šamot, aby nielen tehly, ale aj malta odolali ohňu. Výška krbu je zhruba osemdesiat centimetrov - čo je desať radov tehál. Pre začiatočníkov je výhodný obdĺžnikový tvar ohniska, skúsenejší môžu vytvoriť pomocou šablóny aj polkruhový. Pri obdĺžnikovom tvare ohniska kladieme „uzatvárací“ rad tehál na oceľový preklad.

 

Vrchná doska

 

Nahrádza dosku kuchynskej linky. Je to miesto na prípravu surovín k vareniu a na odkladanie pomôcok pri varení a grilovaní. Po dôkladnom stvrdnutí malty, ktorá spája tehly krbu osádzame vrchnú dosku, ktorú nám vyrobia na mieru v kamenárstve z betónu, kameňa či žuly. V doske musí zostať otvor na umiestnenie grilovacieho roštu, platne na varenie, prípadne nerezového pekáča. Druhý otvor bude na komín, ktorý bude slúžiť zároveň, ako udiareň.

 

Komín  

Na komín tiež používame špeciálne komínové tvárnice. Sú užšie, preto pri krbe nevznikne žiadne ohromné ​​monštrum, pritom zachováme odporúčanú veľkosť priestoru vo vnútri komína o rozmeroch 30 x 30 cm. V zadnej strane komína vyrežeme približne vo výške očí rozbrusovacím kotúčom otvor na dvierka, kadiaľ budeme dovnútra vešať potraviny. Dvierka kúpime v obchodoch so železiarskymi potrebami a ich cena je približne 30€. Výška časti na údenie by mala byť cca 150 cm od ohniska, čo zodpovedá spomínanej výške očí.  Na komín je dobré umiestniť kryt aby do udiarne nepršalo.

Prajeme príjemné grilovanie.

 

 

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

 

Postavte si záhradný gril I.časť

 

Postavte si záhradný gril II.časť

 

Ďalšie články na tému Záhrady a drobné stavby

 

 

1.6.2014© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu Stavebník.sk, alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti Weby Group s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, nás kontaktujte na adrese stavebnik@stavebnik.sk

 

Foto: budnet.pl, zrobiszsam.muratordom.pl, interiorphoto.ru

(i.n.)